vineri, 19 martie 2010

Poezii (V)


SĂ FII A MEA, TU, TOATĂ...

De nu m-ai fi privit în noaptea-nmiresmată,
De nu te-ai fi dat mie de fiecare dată
Când îţi spuneam în şoaptă rostindu-ţi doar poeme
N-aş fi un rob iubirii, de tine nu m-aş teme.

Dar frica şi durerea ce m-au cuprins aseară
Când tu intrai pe uşă călcându-mi pragul iară
Mă fac să-mi caut locul şi timpul de-a iubi
Şi păru-ţi, şi privirea, şi felul tău de-a fi.

Cin’ te-a-nvăţat pe tine să nu clipeşti când eşti
Doar tu cu mine-n casă, doar eu şi ochii-ţi verzi,
Cin’ te-a sculptat în piatră, zeiţă din pământ
Că buzele-mi nu pot să-ţi spună un cuvânt?

Tu nu gândeşti că sufăr când mâna ţi-o întinzi
Spre gâtul meu de tină şi-ai vrea să mi-l cuprinzi,
Când ochii-mi negri, palizi, se-neacă-n pielea ta
Şi-n totul tău, divino, de nu mai pot scăpa!

În toamnele târzii, cand vii, să nu mai pleci,
Să mi te-ntinzi în pat, să-ţi laşi trupul pe veci
În racla casei mele, o mână, păru-ţi des,
Să fii a mea, tu, toată, iar eu să-ţi fiu ales...

13 octombrie 2005

luni, 15 martie 2010

Blesteme, farmece, vrăji (III)


Soluţii pastorale :
Celor care insistă totuşi să îşi afle viitorul, Sfântul Cosma le recomandă următoarea "tehnică" eficientă: "Şi dacă vrei să-ţi vezi soarta sau norocul, scoală-te mâine dimineaţă şi du-te la biserică şi uită-te la mormintele celor morţi şi la ce sunt ei acum. Gândeşte-te şi spune: "N-au fost şi ei oameni ca mine şi au murit?" Aşa voi muri şi eu mâine, deci să nu îndrăznesc să fac şi eu aceste lucruri diavoleşti, căci o să pier..." .
Să cugete la moarte cei care nu se tem de osânda dumnezeiască şi vor să alerge la ghicitori şi la vrăjitori. şi să priceapă că viaţa pământească, de care ei sunt preocupaţi atât de mult, se va sfârşi. Şi că, dacă au căutat să afle ce li se va întâmpla peste câţiva ani, ceea ce îi asteaptă după moarte le rămâne ascuns.
În al doilea rând, trebuie să ştim că nu orice rău ni se trage numaidecât de la vrăji sau descântece, ci şi de la alte cauze. De exemplu, plecarea de acasă a unuia dintre soţi şi ataşarea faţă de altă persoană poate fi cauzată de o nepotrivire de natură fizică sau sufletească în căsătorie. Necăsătoria până la o anumită vârstă, ca şi o boală, nu trebuie să aibă la bază neapărat o vrajă sau un blestem. Prea uşor se cred unele persoane victime ale lucrării celui rău. În această privinţă, este bine să ştim că diavolul nu vine în noi şi nu ne stăpâneşte decât în măsura în care noi ii dăm voie sau atât cât îi permitem şi că nu diavolul este cel care ne stăpâneşte, ci Hristos. Noi devenim prin botez hristofori, adică purtători de Hristos, nu de diavol. Apoi, să fim convinşi că diavolul nu numai că nu este egal cu Dumnezeu în putere, ci este doar îngăduit.
În al treilea rând, trebuie să ne întrarmăm cu semnul sfintei cruci, « armă asupra diavolului », cu postul şi cu rugăciunea. Trebuie mai intâi să îndemnăm pe credincioşi să se spovedească şi să se împărtăşească, pentru că, de cele mai multe ori, starea de boală, de insucces şi de neîmpliniri este urmarea păcatelor. Câte urmări rele nu aduc o viaţă destrăbălată, adulterul, concubinajul, avortul, lăcomia, furtul, minciuna şi altele ? Să nu creadă că numai citirea rânduielilor bisericeşti de către slujitori este suficientă pentru înlăturarea relelor, ci şi adeziunea lor sufletească, credinţa şi încrederea în Dumnezeu. Nu este de neglijat nici faptul că pentru unele boli, care nu ţin de resortul Bisericii, este bine să ne adresăm medicilor. În nici un caz, nu vom trimite pe credincioşii noştri la vrăjitori pentru a fi dezlegaţi.
Demonii nu pot să vindece, ci omoară
Sf. Ioan Gură de Aur: "Ce faci, creştinule neghiob, ori cine eşti tu care recurgi la vrăjitori şi farmazoni ca să fii vindecat ? Şi crezi, în sfârşit, că diavolul are să vindece boala ta ? Dacă acesta este ucigător de oameni de la ince¬put şi a omorât tot neamul oamenilor, cum are sa fie acum doctorul tău ? Dumnezeu îi spune anthropoktanos - ucigător de oameni, şi tu alergi la el ca la un doctor ?. “Nu vezi cum într-o singură clipă a omorât doua mii de porci în mare, şi cum are să te vindece pe tine ? Şi dacă demonii n-au avut milă de porci, cum or să aiba milă de tine ? Caci dacă pe porci nu i-au cruţat, cu atât mai mult nu s-ar împiedica de noi" « Şi dacă demonii nu au milă de sufletul tău, cum vor avea milă de trupul tău ? Dacă demonii se străduiesc să te alunge din Împărăţia lui Dumnezeu, cum or sa te elibereze de boală ? » Şi asta deoarece, după Sfântul Vasile cel Mare, alt lucru mai pla¬cut nu este pentru diavol ca acela de a întrista şi de a tiraniza pe om, în felurite moduri şi prin fe¬lurite învăţături: "nimic nu este mai plăcut pen¬tru duşmanul omului, ca întristarea şi pedep¬sirea omului în diverse chipuri".
« Aşadar, să nu te înşeli, creştinule, ci află că nici lupul nu se face vreodată oaie, după proverb, nici diavolul nu se face vreodată doctor; şi că mai uşor poate să îngheţe focul şi să se încălzească zăpada, decât să vindece într-adevar diavolul; fi¬indcă acesta, chiar dacă ar vrea să te vindece, nu poate, deoarece este cu totul neputincios, iar da¬ca presupunem că poate să te vindece, totuşi nu vrea, deoarece sănătatea omului este un bun, iar diavolul urăşte totdeauna cele bune şi de aceea este numit duşmanul binelui. » Sf. Nicodim Aghioritul
Prezentarea canoanelor Sfintei Biserici, ar putea să descurajeze pe creştinii noştri de a mai cauta salvarea în mâinile vrăjitorilor.
Asistăm la un fenomen de pervertire a simbolurilor liturgice şi a slujirii liturgice. Asistăm la introducerea în viaţa credincioşilor a unor ritualuri magice individuale izvorâte din obscurantism, ignoranţă, falsă credinţă şi falsă vieţuire religioasă. O astfel de abordare este osândită de canonul 61 Trulan care spune: "… cei ce nu se vor păzi de pierzătoarele meşteşugiri păgâneşti (ca unii care sunt vrăjitori şi fermecători), hotărâm să se înlăture cu totul de la biserică, după cum învaţă şi sfinţitele canoane. "Că ce împărtăşire are lumina cu întunericul, precum zice Apostolul? Sau ce înţelegere are Biserica cu idolii? Sau ce parte are credinciosul cu cel necredincios sau ce potrivire este între Hristos şi Beliar? (II Cor. 6, 14-16)". Despre oprirea de la astfel de practici vorbesc şi canoanele 36 de la Laodiceea, 65 şi 72 al Sfântului Vasile cel Mare precum şi canonul 3 al Sfântului Grigorie de Nyssa.
Concluzie :
Precum terifianta contaminare radioactivă, îndeletnicirile vrăjitoreşti, deşi nu sunt întotdeauna vizibile cu ochiul liber, poluează cumplit minţile şi sufletele oamenilor, degradându-le până şi trupurile. Nutrim speranţa că indivizii tentaţi de a face un astfel de "pact cu diavolul" vor înţelege că această iniţiativă este nu numai condamnabilă, ci chiar periculoasă pentru ei şi pentru cei ce le sunt dragi. Tot răul la care devin complici se va întoarce, mai devreme sau mai târziu, împotriva lor... Credinţa creştină şi practica liturgică nu sunt nici ghicitorie, nici magie, ci mărturisirea dreaptă, rugăciune sinceră şi curată, revărsare de Duh Sfânt.

duminică, 7 martie 2010

Blesteme, farmece, vrăji (II)


Impactul lor în viaţa creştină de azi
Unii preoţi, din păcate, le recomandă oamenilor ca trebuie sa meargă la 3 mănăstiri, la nu ştiu câte biserici, să ducă lumânări, să le aprindă, însă astea-s nişte înşelări ale omului, ca sa creadă că a facut şi el ceva. Unii oameni zic: "Parinte, eu am noroc ca am maşină să mă duc la 7 biserici să aprind câte o lumânare, cum mi-a zis parintele cutare". În loc să stea la o slujbă cumsecade el se duce la 7 biserici şi nu participă la nici o slujbă. Sunt lucruri fără valoare, e doar un fel de înşelare de sine. Au apărut nişte îndrumări despre cum poate cineva să scape de farmece şi blesteme. Cu 9 lumânări, care să le aprindă, să le aşeze pe o tavă sau cărămidă, ca să se ardă de tot. Vinerea să facă rugăciunea dimineaţa până arde un sfert de lumânare, apoi la amiază până arde alt sfert de lumânare, seara alt sfert şi noaptea la 12 până arde tot. Sunt lucruri fără valoare, fără importanţă! Acolo se spune de exemplu şi că cineva care are un necaz să se duca cu un pomelnic la preot, să prezinte pomelnicul cu problema pe scurt, iar preotul să scoată particica la proscomidie şi după aceea preotul să-i dea omului particica pe care a scos-o şi după 24 de ore de ajun să manânce particica aceea. Păi ca să te împărtăşeşti nu-ţi trebuie 24 de ore de ajun, ori Sf. Împărtăşanie e mai mare decat particica! În afară de aceasta, particica pe care o scoate preotul n-are voie să o dea la nimeni, pentru că e scris ce trebuie să facă preotul cu părticelele: se amestecă în Sfântul Potir şi se consumă după Sfânta Liturghie.
Dorinţa creştinilor de a cumpăra pentru nevoile vieţii religioase cărţi, icoane şi alte obiecte de cult, cu care să-şi mobileze ambientul vieţii religioase casnice, a făcut să crească numărul producătorilor de astfel de obiecte şi de asemenea numărul impostorilor care, cu sau fără acoperire legală, speculează încrederea cumpărătorilor. Nu-i foarte greu să descoperi că impostura are şi ea treptele ei: de pildă, un anume fel de impostură este să vinzi răşină urât mirositoare, vopsită în culori vii pentru a o putea recomanda drept "smirnă de la Muntele Athos" şi un alt fel de impostură este să induci năstruşnica idee că ar exista tămâie profilată pe anumite desfăcături de farmece, tămâie specială pentru dezlegarea cununiilor, tămâie pentru exorcizare, tămâie pentru ferirea de orice primejdie şi aşa mai departe.
Ca să intrăm mai în amănunt: în ultima vreme au ajuns la îndemâna unora dintre creştinii ortodocşi anumite obiecte sau materiale întrebuinţate în cult - tămâie, agheasmă, pământ din locurile sfinte, procoveţe şi alte mărfuri asemenea acestora - însoţite de instrucţiuni de folosire în anumite practici pseudo-religioase care mai de care mai alambicate şi mai trăsnite, practici ce ar asigura diverse vindecări, exorcizări şi împliniri personale. Urmează, desigur, "reţeta duhovnicească" în cuprinsul căreia găsim cuvinte băbeşti ce nu au nimic comun cu limba Molitfelnicului ortodox, recomandări "precise" cu privire la necesitatea cumpărării cât mai multor astfel de pacheţele miraculoase, însemnări referitoare la norma zilnică de tămâiat la ore fixe cum ar fi de pildă orele 12.00 şi 24.00, precum şi repetiţii obositoare ale unor cuvinte închinate Sfântului Antonie, Maicii Domnului sau Sfintei Treimi. În recuzită mai găsim un "Metanier miraculos, pentru dezlegări de farmece, vrăji, cununii, blesteme", "Metanierul miraculos pentru sporul casei, înţelegere şi linişte sufletească, cu boabe maro şi albe", pentru comenzi doritorii având posibilitatea de a se adresa Editurii Hrana Sufletului, C.P. xyz O.P. 13 Braşov, tel. 0740xyz. Aceeaşi adresă este valabilă pentru cei ce doresc "Tămâie cu proprietăţi medicinale care vindecă ulcerul, pietrele la ficat" etc. Cei ce doresc "Tămâie pentru dezlegări de farmece din flori de câmp" se pot adresa Soc. Izvorul Tămăduirii SRL şi vor avea dorinţele asigurate. Ar mai fi, între multele manifeste promoţionale care circulă printre credincioşi, şi unul despre "Cordeluţa binecuvântată cu Cinstitul Brâu al Maicii Domnului", recomandată bolnavilor de cancer şi femeilor neroditoare sau celor năpăstuiţi de furturi şi pagube, care sunt îndemnaţi să se încingă cu ea spre a-şi rezolva problemele. Cam aşa se prezintă oferta "miracolului" creştin din zilele noastre. Marea problemă este însă aceea că fericirea, mântuirea sau împlinirea rugăciunilor nu atârnă întru nimic de niciuna dintre toate acele materiale sau practici pe care le propun comercianţii în cauză. Aceste false lucrări, care după mintea slăbănogită a acestor firi smintitoare ar asigura printr-un simplu exerciţiu magic împlinirea dorinţelor, nu sunt cunoscute de către practica Bisericii. Viaţa religioasă presupune o altfel de rigoare şi de lucrare.

joi, 4 martie 2010

Poezii (IV)


DORINŢĂ DE ÎNGER

Aş dori să mor în tină sau să-mi torn în cap ţărână,

Să mă-ngrop de viu în ceruri, să-mi pun inima stăpână

Pentru ca, trecând prin moarte, să mă nasc în altă viaţă,

Să trăiesc în flăcări calde, să înving frica de moarte,

Să culeg lacrimi amare care curg din sfinţi ce dorm

În uitarea veche-a pleoapei, în dumnezeiescul somn…

Şi-apoi adevărul vieţii s-amintească rana largă

Ce-a deschis-o-n inimi crude foamea ei ce vrea să soarbă

Locul Crucii – lume mică, absolut în renunţare…

Aş fi omul-sfânt din lume care calcă-n urme-amare

Avalanşa de durere, suferinţă şi tăcere,

Viaţa lui ce-nghite lacom regăsirea-n mângâiere

Şi privirea rece-a morţii ce învaţă ca să spere...

Aş dori să fiu un om, să mă nasc în miez de noapte

Să-mi fac ochi din ceară veche, să rostesc cuvinte-n şoapte,

Să trăiesc tortura lui ce şi-onghite însetat

După moarte, după viaţă, după primul lui păcat...

20 decembrie 2000

Blesteme, farmece, vrăji (I)


Omul contemporan pare prins în capcana propriei ignoranţe. Căutările sale găsesc mereu alte căi către lumea spirituală decât cele trasate de învăţăturile Sfinţilor Părinţi. Aplecarea spre un misticism greşit înţeles, dorinţa de a obţine imediat avantaje materiale sau de altă natură, chiar cu ajutor demonic, pare să devină o caracteristică a unora dintre semenii noştri. O parte din mass-media sprijină acest efort de îndepărtare a omului de adevăratele sensuri ale vieţii. Emisiunile televizate te îmbie să îţi laşi viitorul în mâinile calculatorului astral care îţi planifică activităţile, îţi stabilesc compatibilitatea sentimentală cu persoana dragă, stabilind procentual cât de bine te vei înţelege cu ea, horoscopul zilnic este mai lecturat decât rugăciunea înainte de masă, participarea la şedinţe de spiritism, chiar şi nereale, tinde să devină o practică obişnuită. Fără îndoială însă că nu acestea sunt cele mai periculoase forme ale practicilor oculte, însă ele sunt începutul alunecării pe o pantă ce trimite sufletele direct în braţele morţii. Că Biserica a admis lucrarea diavolului stau dovadă rugăciunile pe care ea le-a alcătuit împotriva lui. În această privinţă este demn de amintit Sfântul Vasile cel Mare care ne-a lăsat, printre alte rugăciuni, Molitvele sau blestemele sale pentru cei care pătimesc de la diavol şi pentru toată neputinţa. Sfântul Vasile înfăţişează în molitvele sale o gamă întreagă de modalităţi şi căi prin care diavolul vine sau este trimis în fiinţa omului pentru a-i face rău. Alături de Molitvele Sfântului Vasile cel Mare, Biserica a instituit şi alte rânduieli sau slujbe pentru înlaturarea lucrării diavoleşti în care se face, ca şi în molitvele amintite, menţiune expresă de vrăji, vrăjitori şi descântători:

Ø Rugăciune pentru casa care este supărată de duhuri rele, care se citeşte, de regulă, după sfinţirea apei mici sau sfeştanie.

Ø Rânduiala rugăciunii pentru cei care sunt tulburaţi şi supăraţi de duhuri necurate, la sfârşitul căreia se unge cel bolnav cu untdelemn din candelă şi se adaugă şi Molitvele Sfântului Vasile.

Ø Rânduiala care se face la casa sau locul care sunt supărate de farmece sau de descântece, a cărei citire se cere insoţită de post şi milostenie şi, daca este posibil, de savârşirea sfintei Liturghii. Totodată se face şi stropirea casei şi a locului cu aghazmă mare sau mică.

Agresiunea psihică

În vremurile de astăzi nu mai este elegant să loveşti cu pumnul sau cu bâta pentru a-ţi satisface interesele. În schimb, a luat o amploare greu de controlat aşa-numita “agresiune psihică”. Aceasta izvorăşte din adâncul sentimentelor de ură, invidie, răzbunare sau, pur şi simplu, din setea de a provoca răul cuiva, fără riscul ca agresorul să fie descoperit şi pedepsit.

La baza atacurilor psihice pot sta motive diverse, unele de-a dreptul naive, altele îngrijorător de grave. Printre acestea se află : lipsa de loialitate între concurenţi ; setea de parvenire prin distrugerea colegilor competenţi ; dorinţa de a ieşi în evidenţă cu orice preţ ; complexul culpabilităţii, persistând ca o obsesie periculoasă în mintea celui ce atacă ; răutatea specific femeiască, manifestată atunci când apar rivale atrăgătoare ; lupta bărbaţilor pentru a li se recunoaşte inteligenţa şi farmecul ; tendinţa de eliminare a adversarilor politici ; răzbunarea unor conducători pe supuşii recalcitranţi; practica anihilării celor consideraţi duşmani, pe fronturile vizibile şi invizibile ale veşnicelor războaie ; lupta dintre diversele doctrine politice, filozofice, religioase, etnice ; neobosita concurenţă între agenţii secreţi ; setea de câştiguri băneşti a “specialiştilor” în magie neagră.